Chleb
Wszyscy go lubimy, a niektórzy nawet bym powiedziała, ze się go boja z obawy o sylwetkę, nic złudnego dobry chleb nie jest zły, a nawet, wpływa korzystnie na nasze zdrowie.W sklepach coraz ciezej kupic dobry chleb na przykład, na zakwasie, z pelnegoprzemialu który wpływa swietnie na nasze zdrowie ponieważ zawarty w nim kwas mlekowy chroni nasze jelita przed rakiem,a także wpływa na nasza kondycje i odpornosc. Bogaty w błonnik i przyjazne nam bakterie.
Proponuje rowniez jednak ograniczyć spożywanie chleba z maki Białej jest ona całkowicie pozbawiona wszystkich składników i nie zapominajmy, o wszystkich polepszaczach ,spulchniaczach i ogromnej ilości soli.
Moja propozycja dla wszystkich odważnych i cierpliwych to zrobienie sobie swojej własnej piekarni,
Ja swoja przygodę z chlebe zaczekam juz 2 lata temu na początku wypiekałam w maszynie która dostałam w prezencie od moich biskich byl to chleb na drozdzach.W Miarę jedzenia rosnie apetyt wiec postanowiłam zaprzyjaznic się z zakwasem i stwozyc swój własny. Mój jest juz starszy a, im starszy tym lepszy chleb.
Zakwas Żytni
0,5 szklanki maki żytniej
0,5 szklanki letniej wody
Kiedy zdecydujemy się, na start z zakwasem 1 dzień mieszamy składniki podane wyżej, po 12godz
dodajemy taka sama ilosc maki i wody. Nastopnego dnia zakwas dokarmiamy juz tylko raz, co 24 godz ,i tak przez 4-5 dni. Ilosc dokarmiania zalezy od tego ile chcemy uzyskac zakwasu .
I gotowe. Zakwas nieużywany przechowywujemy w lodówce, na potrzeby własnej piekarni wyciągamy z lodówki tak o kolo 6 godz przed pieczeniem i dokarmiamy,nie koniecznie maka żytnia (Wazna rzecz zakwas mieszamy drewniana lyzka w szklanym pojemniku unikamy metalu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz